Un jaciment arqueològic de l’època romana a l’aire lliure
Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró
L’existència de restes d’època romana en aquest indret és un fet plenament conegut i constatat per diferents intervencions arqueològiques que, de manera esporàdica, s’han anat realitzant. La última intervenció va ser l’any 1998, tot el material trobat, més de 2 tones i escaig, està dipositat a la Universitat de Girona.
La primera fase constructiva data del s. I d.C., La vil·la deixa de funcionar entre finals del s. I – principis del II. I torna a estar en funcionament fins finals del s. VI d.C. La vil·la, de dimensions destacables, possiblement devia ser una de les més importants del nord-est de Catalunya.
Com a principals activitats tenia la producció de vi i ceràmica per envasar els productes i després transportar-los per mar.
La situació de la Ciutat de Palol era ideal, per les dues rieres properes, la proximitat al mar i el port natural que suposava Cala Rovira, a recer del vent i accessible per vaixells de poc calat, gràcies al seu fons arenós i per l’absència d’esculls on poguessin topar.
A la plaça on ens trobem ara hi ha una inscripció amb el nom PORCIANUS (Porkianus en llatí). Això és degut a un segell que es va trobar amb aquest nom al revés. Possiblement era el nom del propietari de la vil·la i aquest segell es feia servir per marcar la ceràmica de producció pròpia (àmfores vinícoles, per exemple). Porcianus devia viure a la zona residencial, on hi ha el conjunt termal, a temporades o durant tot l’any.