Conegueu un estany que s'omple subterràniament després d'èpoques de pluja i descobriu-hi els triops, uns petits éssers primitius.
Sabeu perquè l'Estany de Banyoles no es desborda gairebé mai? Perquè les aigües que l'alimenten subterràniament troben sortida, quan n'hi ha un accés després d'èpoques de molta pluja, a la platja d'Espolla, situada a més altura sobre el nivell del mar i que li fa de sobreeixidor natural.
Es tracta d'un paratge realment sorprenent, que està gairebé sempre sec però que quan s'omple és un espectacle. Si teniu la sort de ser-hi just en aquest moment, veureu l'aigua com va brollant de les diferents surgències, anomenades bullidors, on es formen bombolles i moviment d'aigua. Un cop ple, és un bucòlic estany de bonics tons blaus amb uns habitants preshistòrics. Sí, ho heu llegit bé. Són els triops o tortuguetes, uns petits crustacis que pràcticament no han canviat gens en els últims 180 milions d'anys. El seu cicle vital és d'uns setanta dies (més o menys el temps que la platja d'Espolla acostuma a estar plena d'aigua) i, per sobreviure a la llarga estació seca, els ous es mantenen dins el fang i s'obren quan torna l'aigua. A veure si teniu la sort de veure'n algun!
Heu de tenir en compte que és un espai protegit on el bany no hi és permès. Des d'aquí podeu anar caminant fins al jaciment paleolític de Roca Forada, situant a uns deu minuts, o seguir el curs del rec d'Espolla, que porta les aigües d'aquest estany fins a l'espectacular Salt de Martís, que, lògicament, també és intermitent.