Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses, dos dels muncipis del Ripollès vinculats a la llegenda del Comte Arnau
Per saber què hi ha de cert de la llegenda del Comte Arnau us proposem una ruta interessant apta per a tota la família que permet descobrir una de les parts més amagades del Ripollès i també aprendre història a través de la llegenda que ens ha deixat aquest personatge.
La llegenda del Comte Arnau, un comte maleït que va viure al Ripollès
El comte Arnau, fill d’Hug VIII i Sibil.la de Pallars, va viure al segle XIV. Era el senyor de Mataplana, i els seus dominis s’estenien per bona part del Ripollès. Ell i el seu extens llinatge, a més de permetre’ns entendre la nostra història medieval més propera, han generat desenes de llegendes, les quals han convertit Arnau de Pallars en el mite català per excel·lència.
Alguns el presenten com un heroi noble i just. D’altres, el dibuixen com un home cruel i despietat que mantenia relacions amb una abadessa del monestir de Sant Joan i que no portava a terme els pagaments promesos. Conten que, a causa d’aquests pecats, va ser condemnat a cavalcar eternament per les muntanyes de la serra Cavellera sobre un cavall negre que desprèn flames per la boca i els ulls, sempre estant acompanyat d’un seguici de gossos diabòlics que sembren el terror a cada passa.
Us proposem començar aquesta ruta al Castell de Mataplana, on es creu que va nèixer el Comte Arnau. D'aquí podem anar fins al Santuari de Montgrony, on comença la llegenda. Al baixar, es pot fer una parada al Museu del Comte Arnau a Gombrèn, on tenen exposades peces trobades en diferents excavacions que s'han portat a terme al Castell de Mataplana.
Seguim les petjades del Comte Arnau i visitem el Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Hi una versió de llegenda explica que el Comte Arnau tenia un passadís secret que li permetia entrar dins del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Ho feia de nit i d'amagat. Aquí, dins del monestir es trobava amb l'abadesa.
Per acabar aquesta proposta us recomanem fer algún tram de la Ruta del Ferro i del Carbó. Aquesta ruta també coincideix amb alguns del camins i muntanyes, que segons explica la llegenda del Comte Arnau van ser transitats per aquest personatge tant singular i que ha passat a història com un dels mites més importants de la Catalunya medieval.
En algunes pastisseries de Sant Joan de les Abadesses trobareu 'Les petjades del Comte Arnau', unes pastes dolces per emportar-vos la història a casa. Tenen la forma d'una ferradura de cavall i tenen un gust que recorda a les galetes de mantega amb gingebre.