Després d’aquesta experiència mai més tornarem a veure el cel de la mateixa manera
Us proposem una experiència immersiva per descobrir en família alguns misteris que s'amaga a l'univers. Ara que comencem a preparar-nos per celebrar Nadal, anem a Fires i Mercats a buscar alguna figura del pessebre, posem un arbre al menjador de casa i els tres Reis d'Orient, tampoc hi pot faltar l'Estrella de Nadal. Però sabíeu que des de fa segles la humanitat i la ciència intenten explicar la naturalesa d'aquesta 'estrella' que va guiar als Reis Mags?
La tradició diu que Melcior, Gaspar i Baltasar van seguir una estrella que els va portar a Betlem on acabava de néixer el nen Jesús. Popularment, es representa una estrella amb cua o un estel fugaç. Aquesta estrella també es posa als pessebres, a la il·luminació dels carrers de pobles i ciutat, o fins i tot encapçalant una de les carrosses dels Reis durant la cavalcada.
Però quin és el seu origen? És una estrella o va ser un cometa? Aquest enigma al voltant del què va ser l'Estrella de Betlem fa segles que científics i astrònoms en busquen la resposta. Actualment hi ha tres hipòtesis. La primera diu que l'Estrella de Nadal és un mite i que possiblement no va existir mai; la segona diu que l'Estrella de Nadal és un miracle i, per tant, la ciència no ho pot explicar; i la tercera hipòtesi diu que va ser un fet astronòmic real i que el temps i la ciència en donaran la resposta.
Sigui com sigui, les estrelles desperten la curiositat de grans i petits. Qui sap si fent una visita en algun parc astronòmic veiem l'Estrella Nadal... però el que sí que us podem assegurar és que després d'aquesta experiència veurem el cel d'una altra manera.
1Escolta la música del sol, al Parc Astronòmic del Montsec
A les visites diürnes també es projecta un espectacle audiovisual, 'Lucia, el secret dels estels fugaços' on descobrirem de què estan fets els asteroides, els cometes i els estels fugaços. Finalment, també ofereixen una visita guiada per resoldre alguns dels enigmes que envolten al sol: sabeu de quin color és el sol? Sabeu com n'és de gran? Us agradaria escoltar la música del sol?
Més informació a la web del Parc Astronòmic del Montsec: www.parcastronomic.cat
2 Fes un vermut solar al Parc Astronòmic de Prades
El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ofereix diferents activitats per viure tota una experiència amb els nens. Podrem observar el sol, la lluna i les galàxies amb un telescopi. Una bona escapada per descobrir alguns dels enigmes de l'univers i estimular la curiositat dels nens en un entorn natural sorprenen com són les Muntanyes de Prades.
Des del mirador astronòmic de Sant Roc podreu observar amb telescopis automatitzats les constel·lacions i la seva mitologia amb una visió del cel de 360º.
Més informació a la web del Parc Astronòmic de Prades www.parcastronomicprades.cat
3 Busca l'orientació sota les estrelles a l'Observatori de Pujalt
Més informació a la web de l'Observatori de Pujalt www.observatoridepujalt.cat
4 Un bateig astronòmic nocturn a l'Observatori Astronòmic d'Albanyà
A l'observatori d'Albanyà podeu viure-hi dos tipus diferents d'experiència. Per una banda, els batejos astronòmics nocturns, un recorregut audiovisual pel firmament, combinant imatges en directe amb contingut elaborats prèviament sobre astronomia, del qual gaudireu còmodament asseguts en una graderia calefactada a l'aire lliure. I, de l'altra, els batejos solars, que us permetran saber-ho tot del sol i observar-lo a través del telescopi i filtres especials. A més, si us interessa, també podeu visitar l'observatori quan hi ha algun fet astronòmic destacat, com ara les pluges d'estels, que tindreu a tocar.
Més informació a la web del Observatori Astronòmic d’Abanyà: www.observatorialbanya.com
5 Viatja per les galàxies des de l’Observatori Astronòmic Món Natura Pirineus
Ubicat en el bonic paratge de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, MónNatura Pirineus és un centre que disposa d'unes instal·lacions úniques als Pirineus que permeten al visitant fer vida a l'alta muntanya i descobrir els seus atractius, posant en valor la cultura de la sostenibilitat i oferint la identificació i el respecte pels diferents elements que configuren el paisatge.
Més informació a la web de Món Natura Pirineus: www.monnaturapirineus.com