No cal anar gaire lluny per desconnectar de la ciutat i gaudir de la natura. Quan arribeu a la muntanya, respireu
Hem seleccionat una ruta megalítica, un bosc màgic, un passeig per un pantà, un monestir amb un cim i un camí que segueix l'aroma del vi. Aquestes excursions tenen tots els elements per desconnectar de la ciutat i gaudir del temps lliure.
1Un clàssic de Vallvidrera
Aquesta excursió està senyalitzada i té una longitut de 2,2 km.
El punt de sortida és el Centre d’Intormació. Baixem cap a l’estació del Baixador de Vallvidrera, travessem la carretera i agafem el primer trencall a l’esquerra, 10 min. En arribar al final del carrer, seguirem per un camí de terra que surt tot recte i s’enfila suaument.
Passats un parell de revolts en 7 min trobem una cruïlla. Prenem el camí de la dreta. Aquest tram, amb un pendent pronunciat, està cimentat fins a arribar a la presa del pantà en 3 min.
Fem una parada en el mirador per gaudir de la perspectiva per sobre de la làmina d’aigua i observem la fauna i la flora pròpies d’aquest ambient. Continuem cap a la cua del pantà. El voregem i ens dirigim a l’antiga casa del guarda, un edifici restaurat al 2010, que alberga una exposició sobre el pantà i els seus entorns, 15 min.
El pantà de Vallvidrera, obra d’Elies Rogent, es va inaugurar l’any 1864. Va ser construït per dur aigua potable a Sarrià a través del Mina Grott.
Travessarem el pont de fusta que queda per sota de la pressa i a l’esquerra agafarem el camí dels plàtans fins a arribar, en cinc minuts, a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera.
2 Petjades megalítiques
És una excursió agradable per camins i pistes ben indicades. El sender local SL-C71 està senyalitzat amb fites de color blanc i verd. Cal portar calçat adequat i cantimplora. L'itinerari és exclusiu per a vianants.
Aquesta excursió passa per pistes ben indicades i té una longitut de 6,5km.
Trobem l'inici de l'itinerari al final del carrer Montseny, passat el pont de la riera de Vallgorguina. Tot seguit, cal enfilar el camí que voreja, per l'esquerra, el pla del Forn.
Els boscos del Parc del Montnegre i el Corredor presenten racons d'aspecte gairebé màgic. Sureres centenàries, alzines i roures s'alternen amb pins en l'ondulada orografia de la zona, mentre que a les vores de les rieres habita la vegetació de ribera com els plàtans o els àlbers.
Castanyers, avellaners i arboços també tenen la seva quota de presència i completen un panorama de gran riquesa vegetal, un hàbitat excel·lent per al senglar i altres petits mamífers. L'escenari és esquitxat d'exemples de patrimoni com el dolmen de Pedra Gentil, l'església medieval de Santa Eulàlia de Tapioles i un parell de grans masies, Can Pradell de la Serra i Can Clarens.
3Un bosc encantat
Aquesta excursió té una longitut de 6,5km.
Durant la ruta trobareu un seguit de figures tallades a la pedra i envoltades de boles granítiques al mig d'un bosc. A mesura que aneu caminant us anireu trobant totes aquestes sorpreses pel camí. Entre les escultures que en formen part d'aquest bosc encantat hi ha la pedra de l'Elefant, l'Indi i el Moai.
Aquesta ruta no us deixarà indiferent. Entre les escultures hi ha tortugues i una massa granítica amb el disseny d'un elefant. Mirant una altra pedra, per la banda de l'esquerra apareix la cara d'un indi americà, mentre que si ens la mirem per la dreta hi veiem ben esculpit un petit moai.
Com arribar i on aparcar
Sortint de la Roca per la BV-5006 cap a Òrrius, just passat el PK 2 hi ha un pàrquing a mà dreta.
Un corriol curt condueix a les escultures entapissades per un espès mantell de vegetació. Des d'aquí podeu començar aquesta aventura.
4Un monestir i un cim dins d'un parc natural
Aquesta excursió és de dificultat moderada, es troba senyalitzat amb etiquetes blanques i verdes, i té una longitut de 10,2 km.
Punt d'inici: zona d'aparcament senyalitzat prop de la masia de Can Robert
Itinerari que ens porta al cim del massís de Sant Llorenç del Munt per fer a peu exclusivament; que circula principalment per camins amples i també per petits corriols amb algun tram amb pendents. Es troba senyalitzat amb fites amb etiquetes blanques i verdes. És apte per a un públic amb una mica d'experiència.
Com arribar i on aparcar
Recomanem seguir la senyalització que des de la carretera BV-1221 (PK 3,9) us porta al cim pel camí dels Monjos (PR-C 31). També podeu deixar el vehicle a l'aparcament de can Robert (accés per les urbanitzacions del Cavall Bernat i can Robert, de Matadepera), seguir a peu fins a can Pobla i finalment enllaçar amb l'antic camí dels Monjos.
A la masoveria adjunta al monestir es troba el punt d'Informació. Es fan visites guiades a l'església romànica, consulteu horaris. S'hi poden adquirir publicacions i obtenir informació sobre el parc natural. El centre disposa de l'exposició permanent 'El Monestir de Sant Llorenç del Munt', que fa un repàs cronològic a l'ocupació humana i cultural de la muntanya.. En el monestir hi ha servei de bar i el Restaurant La Mola.
5El camí del vi
Gràcies a les diferents parades o estacions que anireu trobant al llarg del camí anireu experimentant amb els sentits el món de la vinya i el vi.
En la primera estació trobareu unes quantes botes de colors a partir de les quals coneixereu els diferents tipus de vins en funció del temps que hi passen.
En la segona, un rellotge solar us parlarà del pas de les estacions i del cicle de la vinya.
La tercera va sobre les generacions, és a dir, la transmissió del coneixement d'aquest món a través dels anys i dels segles.
El sistema de poda és el protagonista de la quarta estació, mentre que en la cinquena descobrireu les tasques que es duen a terme des del moment en què es planta el cep.
La sisena estació us explicarà com s'ha anat modelant el paisatge penedesenc, en harmonia entre la natura i l'home, i en la setena aprendreu sobre la Denominació d'Origen Penedès.
L'última estació mostra els canvis del paisatge al llarg de l'any. Sens dubte, una manera amena, didàctica i molt activa de descobrir el món del vi.